25 jun
“Als je maar hard genoeg wilt en werkt, dan kun je alles!”

“Als je maar hard genoeg wilt en werkt, dan kun je alles!”

Mandy Böhm (22) studeerde aan het Jan des Bouvrie College en zet daar nu, in een eigen atelier, haar bedrijf ‘MNDY Bags and More’ op. Heeft ze een uurtje vrij, dan assisteert ze tijdens de naai-technieklessen: “Deze combinatie van ondernemen en onderwijzen is voor mij ideaal. Het biedt me de vrijheid van een ZZP’er en tegelijkertijd de zekerheid van een vast dienstverband.”

Waar een wil is, is een weg

“Op het ROC in Amsterdam volgde ik op niveau 2 de studierichting modemaat. Ik stroomde door naar niveau 3 en wist wat ik wilde: ondernemen en werken met leer. Toen ik de kans kreeg om door te stromen naar de niveau 4 opleiding van het Jan des Bouvrie College, zette ik de eerste stappen op weg naar die droom. Tijdens deze commerciële opleiding leerde ik over de basis van het ondernemen en het opstarten van een eigen (web)winkel. Met mijn dyslexie en dyscalculie niet de makkelijkste opgave, maar ik geloof; als je maar hard genoeg wilt en werkt, dan kun je alles.”

Lekker eigenwijs

“Ik ben behoorlijk eigenwijs en wil in mijn werk mijn eigen ei kwijt kunnen. Die eigenschappen leidden mij naar het ondernemerschap. Van het Jan des Bouvrie College kreeg ik de kans mijn bedrijf op te startten vanuit school. Mijn atelier bevindt zich dan ook hier. Voor mij een mooie gratis werkplek en voor de leerlingen een lage drempel om eens binnen te lopen bij een startende ondernemer.”

Mijn stempel op de wereld

“Al mijn creaties zijn van leer. Ik vind het een heel prettig materiaal om mee te werken en daarnaast fantastisch om te recyclen. Hoe mooi is het om die versleten leren bank of favoriete oude jas een tweede leven te geven, voor jezelf of een volgende generatie? Daarnaast vind ik dat wij als mensen onze verantwoordelijkheid moeten nemen voor al het slechts dat wij in het milieu veroorzaken. Ik droom ervan mijn stempel te drukken op de wereld en te laten zien wat recyclen voor moois kan doen.”

Gewoon doen!

“In september ben ik officieel een jaar lang eigen ondernemer. Dan vestig ik mijn bedrijf in de Broedplaats in Beverwijk. Hoe het bevalt, het hebben van een eigen zaak? Werkelijk fantastisch. Het is heerlijk om mijn eigen tijd in te kunnen delen en overal mijn eigen creativiteit in te mogen verwerken. Ik raad het dan ook iedereen, met een passie voor ondernemen, aan. Leg een goede basis en besteed uit wat je niet zelf kunt en dan? Gewoon gaan! Ondernemen maar!”