21 nov
“Een gesprek met een klant heeft mijn ogen geopend!”

“Een gesprek met een klant heeft mijn ogen geopend!”

Voldoening uit haar werk halen. Daar gaat Floortje Maliepaard (32) voor! Ze stort zich met liefde op de zoektocht naar het beste voor de klant. En het beste voor zichzelf! Voorlopig is dat in elk geval nog haar veelzijdige job bij Eigen in Apeldoorn. 

Van PABO naar Detex 

“Het is een beetje apart gelopen”, begint Floortje. “Vroeger had ik geen idee wat ik wilde worden. Ik koos daarom maar voor de PABO. Maar ik haalde eigenlijk veel meer plezier uit mijn weekendbaantje als winkelmedewerker. Uiteindelijk ging ik naar de Detex in Arnhem. Daar heb ik enorm veel over stoffen geleerd.” 

Het ‘juiste’ 

“Ik vind het geweldig om de rechterhand te zijn van Heriëtte, de eigenares”, vertelt Floortje. “Bij Eigen zijn we altijd op zoek naar ‘het juiste’. De juiste kleur, de juiste stof, bij iedereen past iets anders. Gelukkig heb ik in die dertien jaar steeds meer geleerd om mensen te lezen, zoals je dat noemt. Inmiddels ben ik ook personal shopper en doe ik garderobe-checks bij mensen thuis. Al heb ik daar  – vooral nu met twee jonge kinderen – weinig tijd voor.”

Groei 

En ‘dat juiste’, wat is dat voor Floortje eigenlijk? Wat doet ze aan bijscholing ten behoeve van zichzelf en van de winkel? “Het gaat hier eigenlijk gewoon goed, maar er valt altijd iets te verbeteren. Dus ik bezoek regelmatig de opleidingsavonden van brancheorganisatie INretail. En ik kijk graag naar hoe collega’s het doen. Laatst was ik nog bij Coef in Arnhem tijdens Retail Richting 2030. Verder volg ik weleens een training, over hoe je je winkel profileert, bijvoorbeeld. Ook online. Dat soort dingen. Nou zeg! Nu ik er zo over nadenk, doe ik eigenlijk aardig wat, haha!”

Iets betekenen

“De afgelopen maanden is de kijk op mijn werk sterk veranderd”, meent Floortje. “Dat komt allemaal door een gesprek met een klant. Ik vertelde dat ik graag iets wilde betekenen voor de wereld. Waarop ze zei: ‘Dat dat doe je al! Want jij kunt iemand een heel goed gevoel geven met een mooie set. Dat moet je niet onderschatten!’ Die opmerking heeft mijn ogen geopend.” 

Diepgang zoeken

Door dat gesprek is Floortje ook sterker gaan nadenken over de toekomst. “Ik wil in elk geval altijd de diepgang blijven opzoeken in mijn werk. Ik doe dit nu dertien jaar, maar wat zal ik de dertien jaar hierna gaan doen? Als mijn kinderen naar school gaan? Ik weet het nog niet zo goed… Ik blijf het heerlijk vinden om met mode bezig te zijn. Als er een nieuw merk de winkel binnenkomt, gaat mijn hartje echt sneller kloppen. Laatst was dat Tela, bijvoorbeeld. En als dat dan ook nog goed verkoopt, krijg ik echt een rush!"