20 jun
“Het is een eigenwijze winkel!”

“Het is een eigenwijze winkel!”

Een interieurzaak kan nog wel zo kleurrijk eruitzien als het spannende Combo Design in Utrecht. Zonder kleurrijke verkopers en adviseurs, blijft alles grijs. Werk in de Winkel sprak medewerker en hobby-meubelstoffeerder Melissa Raadgever (30).

Ken je klassiekers

Het is snuffelen geblazen tussen de Dutch Design-klassiekers van Combo Design. Je vindt er onder andere de A’dammer-kasten van Pastoe, minimalistische banken van Artifort en vrolijke accessoires in dierenvorm zoals de Balloon Dogs van Pottery Pots. Melissa: “Er is veel vraag naar Nederlands fabricaat. Eerlijke en lokale producten zijn in trek. Dutch Design kent veel humor, Combo Design is een beetje een ‘eigenwijze’ winkel.”

Sparen voor die sinaasappelstoel

“Mensen sparen soms jaren voor een designontwerp”, vertelt Melissa. “Laatst liep iemand binnen die eindelijk genoeg geld bij elkaar had gesprokkeld voor de Orange Slice Fauteuil van Artifort, die stoel in sinaasappelvorm. Daar kan ik helemaal blij van worden! Want het is een liefde die ik goed begrijp. Zelf ben ik ook altijd verknocht geweest aan bijzondere design-labels. Vandaar mijn keuze voor het Hout- en Meubileringscollege.”

Woonkamer is favoriet

Melissa koos in eerste instantie voor de richting interieuradvies, met daarnaast als zijtak meubelstofferen. “Een mooi vak! Maar uiteindelijk bleek mijn passie toch te liggen bij het interieuradvies geven. Dat voelt veel vrijer en afwisselender. Het is een feestje om mensen in de winkel te ontvangen met de plattegrond van hun huis, en dat van top tot teen te kunnen vormgeven, op een unieke manier die bij ze past. Mijn favoriete ruimte? De woonkamer, die vind ik heerlijk om in te delen. Maar dat stofferen van oude meubeltjes, doe ik nog steeds, het is een fijne hobby geworden.”

Zithouding

Wat is Melissa’s verkooptactiek? “Niet al te veel erbovenop zitten, maar wel paraat staan met goed advies, dat typeert ons bedrijf. We zijn gevestigd in het centrum van Utrecht, dus we krijgen veel klanten die gewoon even binnenvallen en met rust gelaten willen worden. Als ze specifiek op zoek zijn, is het de kunst om de signalen op te pikken. En goed te luisteren. Als iemand op zoek is naar een bank, laten we niet meteen twintig banken zien, maar proberen we eerst te ontdekken hoe die persoon op een bank wil zitten. Dat kan enorm verschillen. Stevig, zacht? Aan het postuur en de zithouding, kun je veel opmaken.”

Handtekening

“Weet je wat ik mooi vind?”, vertelt Melissa. “Dat je op een gegeven moment steeds meer je eigen ‘handtekening’ op de winkelvloer kunt zien, doordat je steeds meer bevoegdheden krijgt. Op dit moment ben ik me bijvoorbeeld stapje voor stapje aan het ontwikkelen in het ontwerp van keukens en badkamers. Zo start ik binnenkort met een cursus keukenverkoop. Een hele technische aangelegenheid!” Heeft Melissa tot slot zelf nog een designklassieker op haar bucketlist? “De Mare Bank van Artifort!”