11 sep
“Houd het vooral luchtig”

“Houd het vooral luchtig”

Veel ondernemers vinden het maar spannend, om met hun medewerkers te praten over hun loopbaanontwikkeling. Suzanna Heuff van INRetail geeft ze handvatten: hoe kun je zoiets aanvliegen? En vooral: hoe houd je een gesprek plezierig? Lees het gesprek naar aanleiding van Week van de Loopbaan.

Wist je dat sommige ondernemers nog nooit een werk(- of functionerings)gesprek met hun medewerkers hebben gevoerd? Omdat ze zelf misschien niet bij een werkgever in dienst zijn geweest, kunnen ze niet uit eigen ervaring weten hoe deze gesprekken gevoerd worden. Zij ervaren een enorme drempel om met deze gesprekken te starten. Volgens Suzanna willen heel veel werkgevers wel met hun medewerkers praten over carrièremogelijkheden, maar weten ze vaak niet hoe. Haar advies? “Houd het vooral luchtig. Zorg voor een goede sfeer en bereid deze gesprekken goed voor. Het gesprek heeft als doel om de samenwerking te verbeteren en te kijken naar de toekomst.” 

Geen ‘functioneringsgesprek’, maar ‘werkgesprek’ 

Die spanning geldt niet alleen voor de  werkgever. Ook werknemers vinden het vaak geen pretje om een serieuze conversatie over hun toekomst te moeten voeren. Ze zijn bang om hierdoor uiteindelijk hun baan te verliezen. Suzanna adviseert daarom een andere term voor dit gesprek.  “Het woord ‘werkgesprek’ is al wat laagdrempeliger. De insteek is dat beide partijen hun bevindingen delen.” Ter voorbereiding van dit overleg beantwoorden de werkgever en werknemer van tevoren al een aantal vragen, die ze in hun eigen tijd en tempo kunnen invullen. Deze nemen ze dan mee naar het gesprek. Dat kunnen ze doen met behulp van een handige online tool. Zo zijn er nog meer luchtige instrumenten, zoals het Open Je Blik. Een speelse manier om vragen te stellen aan je collega’s of leidinggevende, van “Waar droomde je vroeger als kind van?” tot “Hoe zouden jouw collega’s jou omschrijven?” En, zo zegt Suzanna: “Je kunt dit blik openen bij de dagstart, een werkoverleg of als start van een werkgesprek.” 

Lees hier meer over Het Werkgesprek en hier over Open Je Blik. 

Niet opleiden voor de buurman 

Ook heersen er veel vooroordelen over zo’n gesprek, vertelt Suzanna. “Werkgevers zeggen weleens: ‘Ik leid mijn werknemers liever niet op voor de buurman!’, omdat ze bang zijn dat hun personeel weer verdwijnt na een opleiding of cursus. Dan vraag ik ze: ‘Waar baseer je dat op? Is dat in een exitgesprek naar voren gekomen? Gaan ze ook daadwerkelijk naar de concurrent?’ Als je tijdig met elkaar in gesprek gaat, voorkom je juist een hoop problemen of verrassingen. En als je een open gesprek voert over wat voor coaching je werknemers zouden willen hebben of wat hun dromen zijn, houd je ze juist langer bij je.”

Suzanna Heuff, is personeelsadviseur bij brancheorganisatie INretail. Zij helpt bedrijven op het gebied van personeel en organisatie.

Tijdens de Week van de Loopbaan, van 17 t/m 19 september kunnen werknemers, maar ook werkgevers, een afspraak maken voor gratis advies van een loopbaancoach. Klik hier voor meer informatie.