04 dec
“Met food én fashion doen we het hier net even anders”

“Met food én fashion doen we het hier net even anders”

In Amsterdam-Oost startte Esther van der Vaart (49) haar koffieboetiek ‘Hartje Oost’: de ideale mix van winkel én koffiehuis. Esther: “Beide branches hadden het moeilijk. Ik moest wel met iets komen dat de mensen zou verassen.”

Anders dan anders

“Jarenlang had ik mijn eigen cateringbedrijf. Dat was leuk, maar ook ontzettend hard werken, want; als eerste ergens komen en als laatste weer weggaan. Toen de crisis kwam en de zaken minder goed liepen, kluste ik bij als verkoopster in de mode. Hier ontstond een liefde voor de retail. Ik werkte samen met Eline, een ambitieuze dame met twee mode-opleidingen op haar naam. We fantaseerden over de start van een eigen winkel, maar dan net even anders dan anders. We bundelen onze krachten; food & fashion, bezochten de bank, betrokken een pand in Amsterdam-Oost en maakten van onze fantasie werkelijkheid.”

Op gevoel

“De naam zegt het eigenlijk al. Bij Hartje Oost werken we vanuit ons hart. Mijn collega’s en ik selecteren merken en leveranciers, maar ook medewerkers waar wij een goed gevoel bij hebben. En dat werkt bijzonder goed. Maar, natuurlijk kom je niet zo ver zonder kennis en kunde. Daarom besloot ik zelf weer terug te gaan naar school. Zo volg ik op dit moment een koksopleiding om het food-element naar een nog hoger niveau te tillen.”

Spieken bij de buren

“Mijn retailkennis doe ik voornamelijk op in de praktijk. Zo maak ik veel stedentrips en laat ik me inspireren door concullega’s. Graag loop ik andere winkels binnen, niet alleen in Nederland, maar wereldwijd. Hier bekijk ik verassende concepten en praat ik met ondernemers en verkopers. Wat drijft en inspireert hen om het de klant naar de zin te maken? Ik geloof dat je nooit klaar bent met leren, want alleen zo blijf je klanten telkens weer verrassen.”

Van Amsterdam tot Parijs

“Naast mijn opleiding, stedentrips en ‘het spieken bij de buren’, leer ik ook dagelijks van mijn medewerkers. Ik heb het geluk om hier met een aantal hele slimme meiden samen te mogen werken. Een aantal dames studeren of studeerden aan het Amsterdam Fashion Institute en een enkeling is net terug uit Parijs, waar ze alle nieuwe fashiontrends onder de loep nam. Nee, hier doe ik niets alleen. Het succes van Hartje Oost is het succes van ons samen.”

www.hartjeoost.nl