07 dec
Pak je klant in met een shawl

Pak je klant in met een shawl

De shawl is een belangrijk mode item en gemakkelijk te adviseren als bij product. Het effect van een mooie shawl, gedrapeerd over eenvoudige, effen kleding is groot: het zorgt voor een compleet andere uitstraling.

Door Carla van den Puttelaar

Met een eenvoudige knoop wordt een shawl een sieraad voor de hals. Met behulp van een shawl kun je camoufleren, het bovenlichaam optisch verlengen of de boezem vergroten. Voor de klant is dat vaak een echte eyeopener. Daarnaast kan een shawl ook dienst doen als riem door hem door de broeklusjes door te halen en aan de zijkant te knopen. Kleine sjaaltjes om de pols geknoopt als armbandjes doen het ook goed of een mooie shawl om het haar met daar overheen een hoed.

Grootte en volume

De grootte en het volume van de shawl hangen nauw samen met het postuur en de lichaamsvorm van de klant. Bij kleine mensen en mensen met een rank en slank figuur zijn smalle shawls en kleine knoopvormen de beste keus. Bij grote of lange mensen en bij mensen met rondere vormen of een voller figuur zorgen grote shawls en vollere knopen voor een betere verhouding. Uiteraard speelt ook hier het persoonlijkheidstype mee.

Dessins

Grote dessins goed passen bij grotere vrouwen en kleine dessins beter passen bij vrouwen met een medium tot klein postuur. Dessins met ronde vormen passen mooi bij vrouwen, waarbij deze vormen ook in het figuur terugkomen. Rechte vormen passen goed bij het h-vormige figuur, maar ook bij het sportieve type.

TIP: adviseer een mooi broche of verschillende pins bij de shawl. Een opvallende ring kan ook worden gebruikt om de shawl doorheen te halen en dient als eyecatcher.

Kijk voor 25 snelle knooptechnieken deze video.


Carla van den Puttelaar is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago.