02 sep
René van Sport 2000 wil zijn medewerkers ‘empoweren’

René van Sport 2000 wil zijn medewerkers ‘empoweren’

René Veneboer (47) is de eigenaar van het filiaal van Sport 2000 in Drachten. Werk in de Winkel is benieuwd, wat voor type leidinggevende is hij? In elk geval geen koppige werkgever die denkt dat hij alles al weet. Anders kroop hij niet recentelijk nog in de schoolbanken bij NHL Stenden Hogeschool Leeuwarden.

Groei en bloei

Rene vertelt: “Ooit was dit filiaal van Sport 2000 nog de kampeerwinkel van mijn ouders. Nu is het een sportwinkel, onderdeel van de formule Sport 2000. In 25 jaar hebben we enorm kunnen groeien. Die oorspronkelijke 300 vierkante meter zijn er nu 1200.”

Uitdaging

“De klant komt minder frequent dan vroeger, maar beleeft zijn bezoek wel uitgebreider dan voorheen. Verder geloof ik dat het ‘bezitten’ van spullen steeds meer wordt vervangen door een deel- en huurmaatschappij. Denk aan leaseauto’s. Ik ben benieuwd hoe dat zich vertaalt naar sportartikelen.”

Fulltimebaan + opleiding

Het aansturen van een bedrijf is tijdrovend. Toch zit René sinds een paar jaar weer op school, namelijk de opleiding Retail en Ondernemerschap aan de Stenden Hogeschool. “De opleiding is vormgegeven op een manier dat je naast een fulltimebaan bijgeschoold kunt worden. Dus als het wat drukker is in de zaak, kan ik gemakkelijk wat gas terugnemen. Of andersom. Die flexibiliteit was ook mijn ‘trigger’ om in te stappen. Want de winkel moet wel blijven draaien.”

Empowerment

Wat het René heeft bijgebracht? “Ik had natuurlijk al behoorlijk wat praktijkkennis. Maar de theorie heeft bepaalde ‘gaten’ mooi kunnen dichten. Mijn medewerkers merken het ook aan me. Ik ben geïnspireerd geraakt om mijn nieuwe kennis aan hen over te dragen en ze meer verantwoordelijkheden te geven. Want ik wil mijn team graag ‘empoweren’.”

Prikkel de ondernemer

René is naar eigen zeggen nog niet klaar met leren. “Als dit goed blijft gaan, zou ik graag de volgende stap willen maken met een hbo-bachelor. Ik denk dat veel ondernemers stiekem kampen met het idee om verder te leren, maar vaak niet weten welke weg ze daarvoor moeten bewandelen. Ik kan het in elk geval van harte aanraden en hoop dat ze geprikkeld raken als ze dit lezen!”

Docent Chantal

Werk in de Winkel sprak René’s bevlogen docent, Chantal Stegink. “Bijscholing kan inderdaad enorm verrijkend zijn. In deze snel veranderende markt worden steeds andere competenties gevraagd van medewerkers en leidinggevenden. Hoe fijn is het om eens een spiegel voorgehouden te krijgen? We proberen de nieuwsgierigheid te stimuleren en praktijkkennis van de ondernemer rijker te maken door de ‘bagage’ die hij/zij al heeft nader te onderzoeken. Verder proberen we de ondernemer te ‘leren’ om te kijken naar de mogelijkheden van werknemers. Wat zijn opleidingsmogelijkheden? Wat voor werkzaamheden zou die ene teamgenoot ook nog kunnen oppakken? Hoe kun je het beste coachen? En de ondernemer leert ook veel over zichzelf. Ik geloof dat als je je persoonlijke kwaliteiten en talenten nog beter weet te benutten, je nog succesvoller kunt zijn dan nu.