08/04/2024 | Leestijd 3 minuten

Steeds meer jeans en hoodies op het werk

De dresscode op kantoor wordt steeds informeler, zo blijkt. “Zelfs de minister-president draagt geen stropdas meer!”, vertelt Paul te Grotenhuis van INretail aan de NOS. Zo zie je maar: kantoorkleding vormt zich naar de trends in de maatschappij. 

Steeds meer jeans en hoodies op het werk

Zo lijk je 10 procent slimmer

“Met kleding kun je communiceren. Het heeft weinig zin om dat te ontkennen. Mode is een instrument. Met een coltrui en een bril lijk je meteen 10 procent slimmer”, zo vertelde stijlgoeroe Arno Kantelberg al eens in een interview met Werk in de winkel

Wel: jeans

Toch betekent ‘goedgekleed’ niet altijd meer ‘jasje-dasje’, zo blijkt uit onderzoek. Zeker sinds de coronapandemie is onze kledingstijl steeds minder formeel geworden. Zelfs bij de meer conservatieve banken en consultancykantoren zie je veel meer casual kleding en kun je nu ook in een jeans verschijnen. Bij Rabobank zien ze dat ook: "Als je een uurtje bij onze koffiebar staat, zie je medewerkers passeren in hoody, in pak gecombineerd met sneakers, met en zonder stropdas, jeans, noem maar op."

Geen: stropdas

Een van de kledingstukken die steeds verder verdwijnt, is de stropdas. "We hebben een fase gehad dat dassen altijd gedragen werden naar werk", zegt Paul te Grotenhuis van brancheorganisatie INretail aan de NOS. "Nu is het vaak alleen een overhemd zonder das of jasje. Zelfs de minister-president zien we soms zonder stropdas, dat kon je je tien jaar geleden helemaal niet voorstellen."

Wel: sneaker

Een interessante ontwikkeling is de sneaker. Die heeft definitief de overstap gemaakt van het sport- en straatbeeld, naar kantoor. "Tien jaar geleden werden nette leren schoenen gedragen. Maar nu vindt iedereen sneakers prettig. Ik denk dat die nog heel lang zullen blijven", verwacht Te Grotenhuis. "De schoenkeuze is gevarieerd, van brogue tot bootie en hightop- tot lowtop-sneaker.” 

Geen: slippers

De informele kledingstijl biedt een stuk meer keuzevrijheid. Toch zijn er nog wel algehele richtlijnen, en items op de ‘zwarte lijst’. Slippers zijn op bijna elke werkvloer een faux-pas, net als korte broeken en mouwloze tops.

Causal of niet. Werkgevers blijven het belangrijk vinden dat kantoormedewerkers zich representatief kleden als je contact hebben met de klant. Bij de een is een nette spijkerbroek en sneakers normaal, maar bij de ander wordt verwacht dat je een pak draagt. Twijfel jij wat de dresscode is op jouw werk? Vraag het je werkgever. Als je niet weet hoe het hoort, is vragen altijd de oplossing. 

Het volledige interview ‘Geen jasje, maar steeds meer sneakers en jeans op kantoor’ van NOS-journalist Sjoerd Verbiesen lees je hier.