14 mrt
United we are: Inspiratie zomermode 2018

United we are: Inspiratie zomermode 2018

De grote internationale modeshows zijn weer achter de rug. De catwalks geven een duidelijk beeld van de tijdsgeest. Dit zijn dé grote modetrends voor aankomende zomer.

In een tijd van terugkerende politieke en maatschappelijk conflicten en uitdagingen is de zoektocht naar de eigen identiteit duidelijk zichtbaar. Zeker in de creatieve wereld van de mode, dat bij uitstek geschikt is om hier vorm aan te geven. Traditie en ambacht worden herijkt en nieuwe technologieën omarmt. Designers kiezen massaal voor shows met zowel gendervrije modellen als diversiteit in thema’s. Allemaal een ode aan uniformiteit én de wereld waarin we leven.

Modegrenzen vervagen

De modegrenzen vervagen! Een eigen stijl is het uitgangspunt dus wordt er naar hartenlust gemixt en gematched. Uiteraard zijn er trends te filteren uit de vele internationale catwalktrends. Onder het thema Cuba Libre zien we soepel vallende kleding met flair pijpen, zwierige jurkjes, dessins en intens warme kleuren. Bij de mannen sluit het thema Culture Club hier goed op aan. Waarbij kleding is geïnspireerd op multiculturele invloeden zowel qua dessins als kleur. Het thema Hide & Seek kenmerkt zich door comfortabele en zachte materialen ingegeven door enerzijds het willen ontsnappen aan alle onrust en gevaren en anderzijds de confrontatie aangaan en op zoek naar uitdagingen. Bij de mannen toont het thema met de klinkende naam Nomadic Style veel overeenkomst. Ook hier geldt enerzijds het onthaasten door de vlucht uit het hectische stadsleven en anderzijds de hang naar nieuwe mogelijkheden.

Rebel Chic, Urban Chique, Athleisure Fever en Island Dreams

Vier andere stromingen die op de catwalk dominant vertegenwoordigd waren zijn: Rebel Chic ingegeven door de vele protestmarsen, demonstaties en opstanden wereldwijd staat dit thema voor vrouwelijk en rebels. Primaire kleuren als zwart en rood voeren de boventoon, maar worden ook gecombineerd met zachte tinten. Voor de mannen sluit het thema Urban Chique hier goed op aan. Ook mannen willen een statement maken en combineren krijtstreep broeken met leren bomberjacks en sneakers onder het klassiek geruite pak. Athleisure Fever is het laatste trendthema voor de vrouwen en wordt gedomineerd door sportinvloeden. Sportkleding en dagelijkse kleding worden steeds meer tot een eenheid gesmeed. Vrouwelijk stoer en sporty is de look. Bij mannen zien we binnen het thema Island Dreams vooral nautische invloeden. Binnen dit thema dan ook veel blauwtinten en de Bretonse streep.

mode trends 2018 zomer werk in de winkel


Carla van den Puttelaar is hoofdredacteur vakblad Kleur & Stijl, het magazine voor de professional die zich bezighoudt met het geven van adviezen op het gebied van kleur, stijl, mode, make-up, kapsels en imago.