11/12/2023 | Leestijd 5 minuten

Van hbo naar mbo: “Ik wilde graag met mijn handen werken”

Jonge ondernemer Niels van Bergeijk ontwierp en creëerde deze ludieke lamp voor INretail. Na zijn studie aan het Hout- en Meubileringscollege, ging hij voor zichzelf aan de slag. Maar hoe ging zijn weg hiernaartoe? En hoe heeft hij de opleiding ervaren? We stelden hem een aantal vragen.

Van hbo naar mbo: “Ik wilde graag met mijn handen werken”

Een aantal vragen aan Niels:

Welke opleiding heb je precies gedaan?

“Ik heb de opleiding Ondernemend Meubelmaker/(scheeps)interieurbouwer gedaan aan het Hout- en Meubileringscollege (HMC) in Rotterdam. Dit is een niveau 4 mbo-opleiding.”

Waarom heb je voor deze opleiding gekozen?

“Hiervoor heb ik twee hbostudies geprobeerd; industrieel design en technische bedrijfskunde. Ik merkte bij beide opleidingen dat het voornamelijk over design en enginering gaat, maar het maken van dingen vond ik veel leuker en interessanter. Dus eigenlijk het hele proces doorlopen in plaats van één klein stukje. Daardoor ben ik bij het HMC uitgekomen. De stap van hbo naar mbo heeft mij laten zien dat niveau niet uitmaakt, als je maar doet waar je blij van wordt.”

Hoe heb je de opleiding ervaren?

“Ik vond de eerste twee jaar vrij algemeen, want je begint natuurlijk met de basis. De uitdaging en de richting kun je vanaf het derde jaar zelf bepalen. Daar kun je je eigen opleiding vormen met opdrachten en stages. Je kunt stagelopen bij bedrijven zoals meubelmakers, tot zelfstandig ondernemers. Op die manier heb ik veel over ondernemen geleerd. Daarnaast heb ik voor mijn eindwerkstuk iets heel complex uitgekozen en daar heb ik ook weer ontzettend veel van geleerd.”

Hoe was jouw start als zzp’er?

“Ik begon in een pand in Rotterdam als zelfstandig ondernemer. Daar kon ik de eerste klussen als zzp’er uitvoeren. Helaas is dit pand afgebrand, dus ben ik vrij snel overgegaan naar een ander tijdelijk pand en inmiddels zit ik op een plek in Rotterdam-Oost waar ik permanent kan blijven.

Wat betreft opdrachten heb ik niet stilgezeten. De eerste week kreeg ik twee opdrachten binnen. Nadat ik deze had afgerond, kreeg ik wat stress omdat ik geen nieuwe opdrachten meer kreeg. Gelukkig kwamen er na twee weken een heleboel opdrachten binnen, waardoor ik zeker tot en met februari helemaal vol zit. De opdrachten komen eigenlijk voornamelijk via bedrijven, HMC, vrienden en familie of andere mensen uit mijn netwerk binnen. Ook docenten van het HMC helpen mij nog steeds aan opdrachten.”

Wat valt jou tegen aan ondernemen?

“Voornamelijk het vinden van werkruimtes. Het aanbod is in Rotterdam vrij laag en de prijzen zijn echt gigantisch hoog. Mijn tip is om klein te beginnen en vanuit daar je bedrijf op te bouwen, of groot te beginnen en de ruimte te delen met anderen. Dat maakt het betaalbaarder. Laat daarnaast ook echt weten dat je een ruimte zoekt, dan houdt iedereen onbewust z’n ogen en oren voor je open.”

Heeft HMC jou geholpen met de start als ZZP’er?

“Nou, niet direct. Maar ze hebben tijdens mijn studie wel verschillende keren ondernemers uitgenodigd als gastspreker. Dat heeft geholpen om al een klein beetje voorbereid te zijn op het ondernemen. Na mijn studie heb ik mezelf aangemeld als alumni, daaruit komen verschillende voordelen. Zo kun je bijvoorbeeld weleens in de werkplaats werken wanneer het nodig is. Kortom: ze helpen je wel als het nodig is”

Welke tip geef je mee aan nieuwe studenten?

“Mijn tip is voornamelijk om van tevoren uit te zoeken wat je interessant vindt en daar je stage op uit te zoeken. Ga ook echt voor iets wat je leuk lijkt en niet voor een stage waar je korte dagen maakt en veel vrije tijd hebt. Zorg ervoor dat je de vier jaar van de studie knalt en er echt voor gaat, daar heb je veel profijt van na je studie!”

Heb je een tip voor het HMC?

“Eigenlijk niet! Dat is een goed teken natuurlijk. Ik vond het altijd heel gezellig, de docenten zijn leuk en iedereen denkt goed met je mee. Als je laat merken dat je graag wil leren en energie geeft, krijg je dat terug van je docenten.”

Je hebt de lamp ontworpen voor INretail, hoe kwam je op het idee?

“Ik was op zoek naar een ontwerp wat echt symbool staat voor de retail en een vorm die redelijk makkelijk te verwerken is in een gebruiksvoorwerp. Aangezien er wat tijdsdruk was, heb ik vrij snel een ontwerp gemaakt en gelukkig waren jullie daar heel snel enthousiast over. Daarna ben ik meteen aan de slag gegaan.”