18/12/2023 | Leestijd 4 minuten

Paul (42) is een verkoper van avontuur in sportwalhalla Sunny Camp

Als we Paul van Amersfoort spreken, staat hij nét op het punt om naar Oostenrijk te vertrekken om ski’s te testen in Sölden, voor zijn werk bij Sportspecialist Sunny Camp in Zeist. Dat klinkt jaloersmakend, maar het is hem van harte gegund. We vinden Paul een echte ‘verkoper van avontuur’, want hij werkt al zijn hele carrière in sport- en recreatiewinkels, tussen de caravans, ski’s en tennisrackets.

Paul (42) is een verkoper van avontuur in sportwalhalla Sunny Camp

Productgroepen

“In een sportwinkel heb je te maken met eindeloos veel productgroepen. Het is een vak apart. Het ene moment ben je aan het uitleggen waarom polyester sportshirts beter zijn dan de ‘vertrouwde’ katoenen exemplaren, dan ben je weer een tennisracket aan het bespannen... De meeste klanten komen bovendien winkelen met een doelgerichte vraag. Vooral ski’s zijn een technisch onderwerp.”  

Advies geven vind ik het mooiste aan mijn vak.

Clinics

“Bij Sunny Camp krijgen we aan de lopende band productinformatie van onze leveranciers. Ze komen zelfs op zaterdagen langs om clinics en cursussen te geven! Het skimerk Fischer, bijvoorbeeld. Hoe scherper we naar ze luisteren, hoe beter we alle producten kunnen uitleggen bij de klant. We gaan met onze collega’s ook weleens naar het Sports Business Center in Leusden.”

Advies

“Weet je dat ik zelf totaal niet houd van winkelen? En toch ben ik ontzettend gelukkig in deze sportwinkel. Advies geven, vind ik het mooiste aan mijn vak. Ik wil dat jij als klant met het beste product naar huis gaat en niet het product dat toevallig het meeste geld in het laatje brengt.”  

Survival

“Laatst hadden we met het hele team een sportief bedrijfsuitje in de bossen van Ede. Het was een soort survival-wedstrijd, en duurde van 9 uur ’s ochtends tot 9 uur ‘s avonds. Die dag hebben we zeker een kilometertje of 33 gelopen.”   

15 jaar

“Ik werk hier al 15 jaar. Dat klinkt als een lange tijd, maar er zijn medewerkers die hier al veel langer rondlopen. In totaal werken we hier met 19 man. We komen bijna allemaal op de fiets naar ons werk, want we wonen in de buurt.”  

Taart

“Er is één klant die hier al 30 jaar komt en altijd taart brengt als hij in de buurt is. Leuk, hè? Ik heb natuurlijk in al die jaren wel heel wat zien veranderen. De tijden van plastic tasjes zijn echt voorbij. En ineens is sportkleding van gerecycled materiaal ontzettend hot, klanten hechten veel meer waarde aan duurzame productiemethoden.”

Skischoenen

“Sommige klanten komen dolgelukkig terug van wintersport, om me te vertellen dat ze voor het eerst in járen eens pijnloos hebben kunnen skiën vanwege skischoenen die ik ze heb verkocht. Blijer kun je mij niet maken!”

Structuur

“Ik ben goed in advies geven. Maar structuur bewaren? Daar mag ik nog wel aan werken. Ik vlieg soms van hot naar her. Begin aan een taak, en begin dan halverwege weer aan de volgende.”

EK Voetbal

“Elk seizoen heeft weer zijn eigen charme bij Sunny Camp. De zomer is misschien wel favoriet. Dan lanceren we de nieuwe hockeysticks, komen er gezinnetjes over de vloer en zitten de terrassen hier op de Slotlaan weer lekker vol. Erg gezellig. En de kerst heeft ook wel wat. Dan bouwen we alles gezellig om in feestelijke sferen en verkopen we vaak duurdere cadeaus. Zoals luxe wandellaarzen en ski’s.”